Kejsarens nya kläder

 


Eller ska vi säga nynya kläder då den inte längre är naken. Det var den dock för två veckor sedan, bara nakna stammar. Visserligen var jag hygglig och lämnade tre blad för att den skulle klara av att köra lite fotosyntes och få energi till läkning. Den vart nog så stressad att av att bli så nerklippt att dessa blad vissnade.

Innan hade den varit en 70 centimeters buske som stått i en 10 liters kruka på balkongen och sedan blev den reducerad till att få plats i en bokhylla.

Det är det som är spännande med bonsai oavsett vilken växt man försöker förvandla till ett miniatyrträd, man har en idé om hur man vill forma sitt träd och hur det ska se ut i framtiden men naturen har alltid något att säga till om och man får anpassa sig efter det. Den där intressanta grenen man vill utveckla för att ge karaktär kanske dör bort. Den kanske inte förgrenar sig där man tänkt sig. När det händer får man börja tänka om och söka på nytt efter nya estetiska mål om hur det lilla trädet ska se ut. Målet nu är att vänta och se vilken väg de nya grenarna som växer ut tar för att sedan klippa tillbaka dem för att få dem att grena sig. Tillslut har man förhoppningsvis en vacker trädkrona som sedan kan bära blommor och frukt.

Just nu gläds jag att den lever och återhämtar sig och ser hur den växer dag för dag igen. Det är det som är roligt med just chili som bonsai de växer fort. 

Kommentarer

Populära inlägg